Asian Handicap

Jag tänkte reda ut begreppet asian handicap genom att besvara vanliga frågor.

Vad är ett asian handicap?
Ett asiatiskt handikapp eller spread bet är ett handikapp spel där grundidén är att det aldrig kan sluta oavgjort. Det var också därför spelformen uppfanns. Asiaterna gillade inte att fotbollsmatcherna slutade oavgjort utan ville helt enkelt skapa ett spel där antingen det ena eller andra laget vinner, annars får spelaren pengarna tilbaka.

Hur fungerar asian handicap
Noteringen för asian handicap är alltid en siffra som oftast ska adderas till hemmalaget. En typ av asian handicap är så kallade ”draw no bet” (AH 0). Det vill säga vid oavgjord match inget spel. Noteringen är alltså handikapp 0. Som alltid i asian handicap så får spelaren tillbaka pengarna om matchen md handikappet inräknat slutar oavgjort och eftersom handikappet är 0 så blir det alltså draw no bet.

Halva asian handicap
En väldigt vanlig handicap form är (AH -0.5) och (AH -1.5) för att ta två exempel. Plussa på dessa mål på hemmalaget och det är ganska klart att matchen ur spelarens synvinkel inte kan sluta oavgjord. (AH -0.5) betyder alltså att om spelaren satsat på hemmlaget, vinner denne om hemmalaget vinner. Har han satsat på bortalaget vinner han om bortalaget vinner men också om det blir oavgjort eftersom hemmalaget har -0,5 mål. För (AH -1.5) måste den som satsat på hemmalaget hoppas på att detta vinner med två mål eller fler. Självklart finns också handikapp på bortalaget, oftast noterade som t.ex. (AH 0.5).

Fjärdedels asian handicap
Vad är då de här för speltyp? Denna typ av asian handicap noteras ibland (AH -0,75) eller (AH -0.5,-1). Det är inte så krångligt som det verkar, utan helt enkelt halva insatsen på (AH -0.5) och halva på (AH -1). Det betyder alltså att om man satsat på hemmalaget så vinner man på halva insatsen om hemmalaget vinner med ett mål medan man får tillbaka halvainsatsen (AH -1).

Varför ska det finnas så många krångliga former med fjärdedelar kan man fråga sig. Men man ska komma ihåg att asian handicap betting är väldigt vanlig i USA där man vill kunna betta på det ena eller det andra laget. Man vill då inte heller att styrkeförhållandena ska vara skilda. Det vill säga båda sidor ska ge så nära dubbla pengarna som möjligt. Detta ser man tydligt på min favoritbookie Pinnacle som alltid erbjuder ett spread betting eller asian handicap spel. Det som erbjuds är alltid det dom gör att oddsen hamnar så nära två gånger pengarna som möjligt.


1 svar till "Asian Handicap"

Skriv en kommentar