Svårigheter med värdespel (kan någon räkna?)

Läste en artikel (”Datorn avslöjar: Så går det i EM”) om att man analyserat statistik för att ta fram sannolikheter inför sommarens fotbolls-EM. Man har bland annat kommit fram till följande sannolikheter för Sverige:
Chans till kvartsfinal: 42 %
Chans till semifinal: 23 %
Chans till final: 7 %

England har bäst chanser i gruppen sen är det ganska jämnt. Men Sveriges chanser är minst.

Men, det intressanta med artikeln är att man frågat Ralf Edström och Tobias Hysén. Så här säger de:

Edström:

Vi har större möjligheter än Ukraina och våra chanser är 50-50. Det är löjligt att säga att vi har sämst chans i gruppen. Visst, den där jävla bläckfisken i Tyskland hade ju många rätt, men tänk om det vore så enkelt för en dator att räkna ut hur det går i EM. Då behöver man ju inte ens spela turneringen och alla kan stanna hemma.

Hysén:

– Ha ha, jag har spelat Football Manager i 15 år och enligt den kan vi mycket väl gå vidare. Och jag tror att den där datorn sa att vi skulle förlora mot Holland senast.

Funderar lite på om Edström inte alls fattat vad det handlar om? Datorn har alltså räknat ut sannolikheten för att Sverige ska gå vidare från gruppen och satt den till 42 %. Att man gett Spenien störst chans att vinna VM betyder alltså inte att man kommer att göra det. I sådana fall hade man satt sanolikheten till 100 %.

Även Hysén har inte lärt sig räkna med procent. Uträkningen säger inte emot det han säger. Sverige kan mycket väl gå vidare och hade datorn räknat på Hollandsmatchen hade man säkerligen trott mer på Holland, men aldrig att man satt Sveriges chanser till 0 %.

Kommentarer felaktiga
Även bland kommentarerna finns ett utbrett missförstånd av typen ”Om de kan förutse EM varför lägger de inte alla sina pengar på vinnaren”.

Värdespel

Det här gör att vi kommer in på begreppet värdespel. För de alla saknat är någonting att relatera sannolikheten till. Bara för att datorn tror att Spanien har bäst chans att vinna ska man ju inte lägga alla sina pengar på Spanien. Däremot om datorn skulle säga att Sverige har störst chans att vinna skulle jag lägga en del pengar där. Skillnaden är naturligtvis oddsen. Sverige har hos spelbolagen ett mycket högre odds på att vinna fotbolls-EM än Spanien. Man får aldrig lägga ett spel utan att jämföra styrkeförhållandet med oddset.

Speltips
Datorn tyckte att Sveriges chanser att vinna EM var 2,8 %. Det betyder alltså att statistiskt skulle Sverige vinna 1 av 36 EM-turneringar. Men oddset på Sverige hos spelsida ligger just nu på 81 gånger pengarna. Alltså ett väldigt överodds om datorn har räknat rätt.

Spela på Sverige som vinnare av EM här.

Tips!
Missa inte spelbolagens julkalendrar med erbjudanden varje dag. Gratisspel, freespins, pengarna tillbaka mm.

Julkalender på Bet24

Julkalender på Unibet

Julkalender på NordicBet

Taggar: , , ,

Skriv en kommentar